Huwelijkse Voorwaarden of Gemeenschap van Goederen

Wellicht hebben jullie het al gehoord of is het helemaal aan jullie voorbij gegaan, maar het gaat in 2018 dan toch gebeuren! Wie in Gemeenschap van Goederen* wil trouwen moet dit per 1 januari 2018 via de notaris regelen. Dit is voor de één goed nieuws, maar voor de ander weer juist niet.  Het is een minder leuk onderdeel wat komt kijken bij jullie trouwplannen, maar het heeft wel degelijk een grote invloed op jullie huwelijk en toekomst.

*Gemeenschap van Goederen

Tot 1 januari 2018 is het zo dat als je vóór je huwelijk geen huwelijkse voorwaarden** laat opstellen, jullie in gemeenschap van goederen trouwen. Dit houdt in dat alles, zowel schulden als bezittingen, gemeenschappelijk wordt. Het welbekende zinnetje “Wat van mij is, is van jou”. Dit is tot nu toe de standaard geweest en uit onderzoek is gebleken dat zelfs 75% dan ook in gemeenschap van goederen getrouwd zijn. Hier zitten geen kosten aan verbonden, maar of dat de reden is kunnen we zeker niet zeggen.

**Huwelijkse Voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden is simpel uitgelegd een overeenkomst tussen echtgenoten waarin bezittingen en schulden juridisch worden vastgelegd. Toch komt hier veel bij kijken en zitten er haken en ogen aan waardoor dit altijd door een notaris moet worden opgesteld. Het op een post-it schrijven en in de kluis bewaren is helaas niet rechtsgeldig 🙂

Bij welke Notaris jullie dit doen bepalen jullie zelf. Het beste is om bij diverse een offerte op te vragen, want dit verschilt behoorlijk! En ja bij allen zitten er kosten aan verbonden…

Waar je precies voor betaald is het volgende:

  • (uur)tarief Notaris
  • Leges Gemeente
  • Leges Rechtbank
  • 21% Btw

Dit geldt dus per 1 januari 2018 niet meer als je onder Huwelijke Voorwaarden wilt trouwen. Afgelopen week stemde de Eerste Kamer in met de wetswijziging dat het trouwen in Gemeenschap van Goederen niet meer het “standaard” is. Trouw je nog in 2017 dan bespaart dit je voor nu een hoop geld (maar voor later misschien wel een hoop ellende…het is uiteraard hoe je het bekijkt en wenst). Voor de mensen die trouwen in 2018, neem contact op met je/een notaris en laat je goed informeren over beide opties en kosten en zorg dat je goed jullie huwelijksbootje betreden!

Zo, en nu weer terug naar de Fun part!

butterflybliss

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *