Tradities of Trends

“Wil ik een traditionele bruiloft of wil ik een trendy bruiloft?” Een rare vraag of een moeilijke vraag? Deze twee woorden staan vaak recht tegenover elkaar wanneer we iets visualiseren, maar waarom?

Als we het hebben over Tradities, dan denken we aan de gewoontes en rituelen die we overnemen van generatie op generatie. We denken ook aan cultuur en geschiedenis. Dit laatste is misschien de grootste reden waarom Tradities en Trends een contrast vormen. Wanneer we het hebben over Trends dan denken we aan; Vernieuwing, Modern, Populair en meest recent.

Het jaar is nog maar net begonnen, maar in de meeste bladen en programma’s wordt er al gesproken over de Trends van 2017 terwijl we bij tradities altijd zeggen “Dat is nou eenmaal traditie”.

Laten we even een paar tradities opnoemen rondom trouwen; De man vraagt een vrouw ten huwelijk, het weggeven van de bruid door de vader, de bruid draagt een witte bruidsjurk, je trouwring gaat om je linker ringvinger, het dragen van een sluier, Something old, Something new, Something borrowed, Something blue, Bruidsmeisjes, corsages, de bruid over een drempel tillen en nog veel meer!

Niks vreemd aan, toch? Als je het mij vraagt niet, want deze dingen komen zeker nog veelvoudig voor. Misschien niet allemaal op dezelfde manier zoals het eerder is gedaan, maar zo komen Trends tot stand! We volgen nog steeds bepaalde richtlijnen, maar dan op onze eigentijdse manier. En dat kan ook niet anders want elke bruidspaar is anders en elke bruiloft heeft zijn eigen stijl.

We zeggen vaak “Tradities zijn er om in ere te houden”, maar daartegenover horen we ook ‘’Tradities moeten vernieuwd worden”. Tijden, mensen en dingen veranderen. Hier zijn we ons allemaal van bewust, maar onbewust (vaak toch ook wel bewust) houden we vast aan de waarde die bepaalde dingen hebben of waar ze voor staan. Als dit niet het geval was, Zouden we dan nog trouwen?

Wat mij betreft zou de vraagstelling waar we mee begonnen anders geformuleerd moeten worden: “Hoe gaan we een traditionele en tegelijkertijd, een trendy bruiloft neerzetten?’’

Ja, die twee gaan prima samen! Je moet alleen goed voor jezelf bepalen welke tradities je in stand wilt houden en welke je misschien in een trendy jasje wilt stoppen. De meeste bruiden dragen nog steeds een bruidsjurk. Deze is tegenwoordig niet altijd traditioneel wit. Bruiden worden nog steeds weg gegeven, maar niet altijd door hun vader. Een Man&Vrouw taarttopper bovenop een bruidstaart zien we ook steeds vaker vervangen worden door letter-taarttoppers (bijv. Mr&Mrs of Just Married).

Traditioneel of Trendy, we blijven “In het Huwelijksbootje stappen” ook al is dit een hele oude uitspraak! De trend van nu kan uiteindelijk leiden tot een nieuwe traditie voor de nieuwe generatie.

butterflybliss

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *